OPRAVDOVÉ VÝKONY – SILNÉ ZÁŽITKY – POCTIVÝ SPORT
Adventure race

1000 Miles Adventure projel nejrychleji Filip Degl

Včera jsme se dočkali. Vítěznou metu ve Skalné projeli tři závodníci, Filip Degl, Jan Tyxa a Petr Tichý. O více jak 24 hodin později do cíle drsného závodu ISOMA 1000 Miles Adventure napříč přírodou Čech a Slovenska dorazil biker Michal Veber se startovním číslem 23.

Čtvrté místo bylo pro Michala jen snem. Po loňském závodě, kde skončil na 15.-17. místě, chtěl skončit do první desítky. Nic v přípravě nepodcenil a před startem najel 13 000 kilometrů . Po dojetí seděl pod cílovým obloukem, zmožený, se znatelnou únavou a zároveň lehkým úsměvem ve tváři, uvažoval nahlas, že pokud nepojede i příští rok, nebude mít vůbec motivaci na kole jezdit. Na druhou stranu se myšlence tohle utrpení absolvovat znovu brání, pak ale nakonec tu možnost připustil, že vlastně se má stále kam zlepšovat a proč tedy nezkusit dojet ještě lépe, možná i nejlépe.

Pak srovnával loňský a letošní ročník. Vloni jel celou dobu s někým, letos sám a to se mu líbilo daleko víc, přineslo mu to prý víc svobody i poznání. A na rozdíl od loňska, kdy za závod utratil 9 tisíc, tak letos za vše jen 2 tisíce korun a 36 euro. Je to prý podle toho, jak si to kdo nastaví. Michal se letos ubytoval někde jen dvakrát, jinak spal stále venku, a kolo servisoval pouze jednou v Peci, víckrát nepotřeboval. Mechanik byl velký fanoušek závodu a peníze za seřízení nechtěl. Michal vlastně dává odpověď všem, kteří tvrdí, že utratí během závodu hodně peněz. Pokud bych se na náklady během závodu zeptal Honzy Tyxy, bylo by to pravděpodobně ještě míň, než utratil Michal.

V nočních hodinách očekáváme dojetí do cíle i dalšího závodníka. Ale to vše se uvidí, počasí je v těchto hodinách velmi záludné a závodníkům trasu komplikuje. V horách prší, je mlha, zima a jen chvílemi přes den občas vykouklo sluníčko. Takže mílaři moknou, brodí se blátem, bojují sami se sebou a možná si pokládají otázku, zda jim to stojí za to… Stojí! I když nedojedou první, jsou vítězi sami nad sebou. Nad tím, jak překonat své síly, jak rozvrhnout energii, jak dojet nebo dojít, jak celou trasu plnou zážitků prožít a ne přežít!

Za vše hovoří i SMS přímo z trasy:

„Opět nevšední zážitky, znám každý kořen Šluknovského výběžku, všechna zapadlá údolíčka Českosaského Švýcarska…. Kdo nezkusil – neuvěří, nepochopí.“

První polovinu závodu již v pondělí v podvečer ujeli i tandemoví jezdci na dvojkole (mezi závodníky označovaném jako limuzína) Lukáš Kopecký a Milan Panzer a v úterý oblouk v X-Parku ve Františkově prošel i první chodec-běžec Vlastimil Dvořáček. A všichni pokračují dál a chtějí zdolat 1000 mil nejtěžšími terény Čech a Slovenska.

www.1000miles.cz



Podobné články
Adventure race
29. 9. 2019 Adventure Race Croatia aneb Chorvatsko tak trochu jinak

Závod AR Croatia, který byl letos zařazen do série světového poháru v adventure racing, sliboval...

Celý článek
Adventure race
9. 9. 2019 CZAR 2019: Prosím vás, dostaneme se tudy k vodě?

Je neděle dopoledne, ležím na karimatce ve stínu vysokých bříz. Nohy mám natažené, od kotníků...

Celý článek
Adventure race
3. 9. 2019 Fidži hostí nejtěžší závod světa, české barvy bude hájit jediný tým

Na nejtěžší závod světa „Eco-Challenge Fiji“ již za týden odlétá reprezentovat Českou republiku tým ve...

Celý článek